Blu-ray mechaniky sa na trhu presadia až neskôr

05.09.2009 12:50

Podľa prieskumu spoločnosti iSuppli potrvá Blu-ray mechanikám ešte minimálne päť rokov, kým sa presadia na trhu s osobnými počítačmi. Aj vtedy, v roku 2013, budú súčasťou iba 16,3 % predaných PC. Pre porovnanie, v súčasnosti je tento podiel na úrovni 3,6 %, ostatné počítače sú dodávané s DVD alebo CD mechanikami, prípadne bez nich.

Este dlhú dobu tak budú odvetviu osobných počítačov kraľovať DVD mechaniky. Blu-ray mechaniky sú totiž drahšie a ponuka filmov na Blu-ray médiách nie je v porovnaní s DVD dostatočne široká. Aj keď štúdiá Hollywoodu produkujú stále viac Blu-ray filmov, tento nepriaznivý stav ešte chvíľu potrvá. Tretím, avšak menej závažným, faktorom, negatívne ovplyvňujúcim rozšírenie Blu-Ray mechaník, je obtiažnosť nahradenia DVD-RW pomocou Blu-ray ekvivalentu.

Aj keď je evidentné, že Blu-ray prináša vyššie rozlíšenie obrazu, lepšiu kvalitu zvuku a väčší úložný priestor, nemusia tieto výhody znamenať veľa, ak má byť mechanika využitá v počítači, či už stolnom alebo prenosnom, s malou uhlopriečkou a rozlíšením displeja a s reproduktormi so slabými parametrami.

Podľa NPD Group bolo v prvom štvrťroku tohto roka predaných 400 000 Blu-ray prehrávačov, čo predstavuje až 72 % nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka a obrat, ktorý dosiahli americkí maloobchodní predajcovia na tomto trhu stúpol o 14 % na 107,2 milióna USD (75,1 milióna EUR / 2,263 miliardy Sk).

Objavujú sa však aj názory, podľa ktorých sa Blu-ray mechaniky nestihnú rozšíriť, pretože ich doženú digitálne polovodičové médiá. Aký je váš názor na túto problematiku?

Späť

Anketa

Ohodnoťte !

Výborné (3) 43%

Chválitebné (1) 14%

Dobré (1) 14%

Dostačujúce (1) 14%

Nedostačujúce (1) 14%

Celkový počet hlasov: 7

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.