Firefox dosiahol rekordnú miliardu stiahnutí

04.10.2009 14:46

Open source prehliadač Firefox, ktorého podiel na celosvetovom trhu dosahuje už takmer jednu tretinu, dosiahol 31. 7. 2009 ďalší významný míľnik vo svojej histórii - presne jednu miliardu stiahnutí.

Ešte vo štvrtok ukazovalo počítadlo stiahnutí, ktoré bolo k dispozícii na špeciálnej webovej stránke zriadenej Mozillou, 999 miliónov stiahnutí, pričom každú sekundu pribudlo približne ďalších 15 - 16 stiahnutí. Takisto na Twitteri možno sledovať priebežný nárast počtov stiahnutí.

Pôvodne Mozilla očakávala, že by mohla dosiahnuť miliardu stiahnutí niekedy počas víkendu, ale vzhľadom na to, že sa táto novinka rozšírila a používatelia zareagovali väčšou rýchlosťou sťahovania, vyšiel tento prelomový okamih na piatok v neskorších večerných hodinách.

Počítanie downloadov sa začalo v roku 2004 s vydaním prvej verzie Firefoxu a v celkovom počte je, samozrejme, započítaná určitá duplicita, pretože ak jeden používateľ po celý tento čas stiahol inštalačný súbor prehliadača viackrát, bol zakaždým započítaný. Na druhej strane sa do celkového počtu nezapočítavajú automatické aktualizácie, ktoré sú obsiahnuté priamo v prehliadači.

Miliarda stiahnutí preto, samozrejme, neznamená, že toľko ľudí Firefox používa a veľa stiahnutých inštalačných súborov nebolo určite ani nikdy použitých. No dosiahnutie tohto prelomového čísla je významný míľnik, ktorý svedčí o tom, že ešte pred pár rokmi prakticky neznáma aplikácia je schopná úspešne konkurovať Internet Exploreru od Microsoftu, ktorý mal na trhu prehliadačov prakticky monopol a bol dodávaný spolu s každou kópiou Windows, čo svedčí o tom, že dokázal používateľov zaujať a ponúknuť životaschopnú alternatívu.

I keď čísla merania podielu Firefoxu na trhu sa líšia podľa firiem, ktoré robia prieskumy trhu, aspoň rámcovú predstavu, svedčiacu o nastolenom trende, si z nich možno rozhodne urobiť. Podiel Firefoxu sa v celosvetovom rozsahu blíži už jednej tretine, Internet Explorer poklesol na 60 % a o zvyšok sa delia hlavne prehliadače Safari, Chrome a Opera.

Firefox je veľmi silný v Európe, kde získal už 40 % trhu a Internet Explorer sa pohybuje okolo 47 % (paradoxné je, že európska spoločnosť Opera nedokáže dlhodobo ani na prakticky domácom trhu získať výraznejší podiel, a to napriek veľmi intenzívnej snahe vyjsť používateľom v ústrety funkciami, podporou čo najviac platforiem alebo dizajnom). V Ázii je na tom Firefox výrazne horšie, tu je jeho podiel len 23 %, zatiaľ čo Internet Explorer má silných 72 %. Vidieť, že iné kultúry majú iné preferencie.

Mozilla na začiatku tohto týždňa plánuje spustiť stránku www.onebillionplusyou.com , kde bude o tejto prelomovej udalosti viac informácií.

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.