Microsoft a Yahoo spojili svoje sily proti Google

29.08.2009 15:21

Dvaja veľký hráči na poli internetového vyhľadávania, Microsoft a Yahoo, sa po dlhých mesiacoch rokovaní konečne dohodli na spolupráci. Spoločnosti sa nebudú zlučovať ako sa pôvodne špekulovalo. Spoja len svoj internetový biznis v úsilí ukrojiť väčší podiel na trhu, ktorý momentálne ovláda Google.

Yahoo a Microsoft budú podľa dohody spolupracovať minimálne najbližších desať rokov. Spolupráca im umožní lepšie konkurovať Googlu. Zbroja najmä proti úspechu Googlu v internetovom vyhľadávaní a internetovej reklame. Zlúčením ich podielov na trhu vyhľadávania získajú spolu takmer tretinovú časť tohto lukratívneho biznisu. Spoločnosti taktiež predpokladajú, že ich zisky stúpnu vďaka zlúčeniu služieb minimálne o 500 miliónov amerických dolárov ročne. Zároveň ušetria ďalších približne 200 miliónov na nákladoch na vývoj. 

Výsledkom spolupráce bude, že dlho vyvíjaný vyhľadávač Yahoo zanikne. Na stránkach Yahoo sa začne vyhľadávať pomocou platformy Bing od Microsoftu. Vzhľad Yahoo ostane rovnaký, avšak na pozadí bude vyhľadávanie zabezpečovať algoritmus od Microsoftu. Reklamné systémy spoločností sa zlúčia a budú fungovať pod značkou Microsoftu –AdCenter

Microsoft a Yahoo sa dohodli aj na rozdelení výnosov počas najbližších piatich rokov. Príjmy z reklamy si bude strážiť každá z firiem sama. Výnosy z vyhľadávania (a prítomnej reklamy) prostredníctvom Bingu, ktoré vygenerujú návštevníci prichádzajúci zo stránok Yahoo budú rozdelené v pomere 88 percent pre Yahoo a 12 percent pre Microsoft. 

Google už v minulosti poukazoval na možný vznik monopolného postavenia na trhu, ak by k takejto dohode došlo. Zlúčenie služieb Microsoftu a Yahoo bude, aj keby na to Google nepoukazoval, potrebovať schválenie od protimonopolných úradov. Americké aj Európske autority sa touto dohodou začnú zaoberať v najbližších mesiacoch. Predpokladá sa preto, že dohoda nadobudne plnú právoplatnosť až začiatkom budúceho roka. 

Dopady tejto dohody vidia obe spoločnosti pozitívne. Skôr pozitívne dohodu vníma aj väčšina zahraničných médií. My si dovolíme len nestranne popriať vznikajúcemu „gigantu“ veľa šťastia.
 

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.