Microsoft včera uvoľnil bezplatný balík na zabezpečenie Windows

30.09.2009 18:06

Nová súprava programov na zabezpečenie kompletnej ochrany systémov Windows Microsoft Security Essentials, známa aj pod kódovým označením Morro, je od včerajška dostupná na stiahnutie.

V minulých dňoch sa internetom šírili špekulácie, že Microsoft už čoskoro vydá svoj nový softvér na ochranu Windows. Redmondská spoločnosť nakoniec včera večer potvrdila, že balík skutočne vydá – a je dostupný už odvčera.

„Softvér Microsoft Security Essentials bude vydaný zajtra,“ uviedla v pondelok hovorkyňa Microsoftu.

Balík si môžu nainštalovať používatelia operačných systémov Windows XP, Windows Vista a nových Windows 7. Inštalačný súbor má veľkosť približne 4,7 MB.

Frekvencia správ o uvoľnení finálnej verzie skoro rok vyvíjaného balíka programov sa zvyšovala počas včerajška, keď niekoľko on-line magazínov a blogerov tlmočilo informácie od dôveryhodných zdrojov priamo z Microsoftu. Pre mnohých je prekvapujúce, že Microsoft vydanie softvéru oznámil trochu sucho a bez akejkoľvek predchádzajúcej propagácie.

Beta verzia Security Essentials, doteraz známa pod krycím menom Morro, bola od konca júna tohto roka dostupná len vybranej skupine testerov. Nahrádza už neexistujúci a platený balík Windows Live OneCare, ktorý pre nízky záujem používateľov Microsoft koncom júna stiahol z trhu. OneCare sa navyše stretával nielen s negatívnym ohlasom, ale odborníci mu vyčítali aj malú úspešnosť v detekcii malwaru a od toho sa odvíjajúce chabé zabezpečenie Windows.

Microsoft prezentuje Security Essentials ako základnú antivírusovú a antispywarovú ochranu, ktorá na rozdiel od iných komerčných výrobkov konkurenčných firiem má byť menej náročná na operačnú pamäť a zaberá na disku aj menej miesta.

Firmy vyvíjajúce softvér na ochranu počítačov už predtým v reakcii na ukončenie predaja OneCare vyhlásili, že Microsoft im na trhu platených aplikácií tohto typu nedokáže konkurovať, a preto sa chystá svoj nový balík sprístupniť používateľom zadarmo.

O tom, že by bezplatná súprava Security Essentials mohla privodiť starosti firmám preslávených značiek, ako sú Kaspersky, Symantec, McAfee a Trend Micro, experti pochybujú. „Nebude to taká aplikácia, ktorá by Symantec alebo McAfee dostala z hry,“ uviedol Andrew Storms zo spoločnosti nCircle Network Security. „Microsoft sa v tejto oblasti ešte stále musí nejako predviesť. Vezmite si napríklad Windows Defender, ktorý je zadarmo. Rozhodne to však nie je ten najlepší dostupný softvér na ochranu pred spywarom.“

Andrew Storms si kladie aj otázku, ako bezplatné programy na ochranu Windows ovplyvnia vzťahy Microsoftu s výrobcami komerčného antimalwarového softvéru, s ktorými v oblasti bezpečnosti Windows spolupracoval.

„Symantec a ďalšie spoločnosti začali Microsoftu poskytovať informácie o nebezpečenstvách hroziacich Windows, čo má používateľa lepšie ochrániť pred rôznymi bezpečnostnými hrozbami. Ak Microsoft začína svojim partnerom liezť do kapusty, ovplyvní to ich spoluprácu a zdieľanie informácií?“

Balík Microsoft Security Essentials je dostupný na webovej adrese https://www.microsoft.com/security_essentials.

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.