Test: Nový Chrome 3.0 je najrýchlejší prehliadač v súčasnosti

23.09.2009 20:24

Nová stabilná verzia Google Chrome 3.0 je najrýchlejším prehliadačom. V testoch porazila aj doterajšiu jednotku, Safari od Applu, ktorý s ním zdieľa jadro WebKit. Na základe testov, ktoré od minulého týždňa vykonával Computerwolrd, je Chrome 3.0 najrýchlejšia stabilná verzia zo všetkých piatich hlavných webových prehliadačov. Výsledky ukazujú, že pri práci s JavaScriptom je viac ako deväťkrát rýchlejší ako Internet Explorer 8 od Microsoftu, viac ako päťkrát rýchlejší ako nedávno vydaná Opera 10.0, dvaapolkrát rýchlejší ako súčasný Firefox 3.5 a o 30 percent rýchlejší ako Safari 4.0.

Výsledky sa vlastne zhodujú i s ostatnými testami, ktoré sa na webe objavili v minulých dňoch. Googlu sa javascriptovy engine V8 podarilo naozaj zásadne zlepšiť.

Keď minulý týždeň tretia generácia Google Chrome vyšla, na oficiálnom blogu sa vedúci vývojárskeho tímu pochválil, že v porovnaní s 2. verziou je Chrome 3.0 pri práci s JavaScriptom rýchlejší o 25 % a dokonca o 150 % oproti pôvodnej verzii, ktorú Google vydal v septembri 2008.

Redaktori z Computerworldu nové testy vykonali pomocou nástroja SunSpider JavaScript Benchmark pod Windows XP SP3, a to spolu trikrát pre každý prehliadač, a výsledky spriemerovali.

V poslednom čase je tak trochu móda, že väčšina výrobcov každú novú verziu svojho prehliadača označuje za najrýchlejšiu a súbežne s každým novým vydaním publikuje aj testy, ktoré ukazujú na nárast výkonu pri práci s JavaScriptom. Testovanie JavaScriptu je pre mnohých ťažiskové, pretože na webe je dnes dostupný rad pokročilejších aplikácií, ktoré v niektorých oblastiach nahrádzajú klasické desktopové programy.

Jediný Microsoft však tieto testy neberie vážne – podľa neho sú to len preteky prehliadačov, ktoré presne nevykresľujú to, na čo prehliadač v skutočnosti slúži.

Microsoft namiesto testovania JavaScriptu meral rýchlosť kompletného načítania (stiahnutia) dvadsiatich piatich najpopulárnejších webových stránok. V nich Internet Explorer 8 porazil tak Firefox, ako aj Chrome (MS testoval Firefox 3.0 a Chrome 1.0, ostatné prehliadače, ako Opera alebo Safari, testované neboli).

Napriek svojej veľkej rýchlosti si však Google Chrome ešte cestu k veľkému percentu používateľov nenašiel, minulý mesiac ho používali približne 3 % ľudí. Štatistikám stále dominuje Internet Explorer, ktorému patrí 67 % trhu (započítané všetky verzie). V USA síce podiel Firefoxu neustále rastie, napriek tomu za Európou zaostáva - za morom ho používa približne 23 % používateľov, Safari 4 % a nórsku Operu 2 %. Aktuálne čísla StatCounter pre Európu pritom vyzerajú takto: IE 46 %, Firefox 39,2 %, Opera 7,3 %, Chrome 3,6 %, Safari 3,1 %.

Google nedávno oznámil, že už čoskoro by mala byť dostupná aj verzia Chrome pre Macintosh a Linux. Linuxová verzia je síce už nejaký čas dostupná (ako Chromium bez značky Googlu), ale tá bude musieť ešte prejsť kus cesty, kým bude úplne použiteľná ako verzia pre Windows.

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.