Windows 7 na netbooku skracujú životnosť batérie až o tretinu

05.09.2009 13:24

U netbookov bežiacich s novým operačným systémom Windows 7 od Microsoftu bola preukázaná až o tretinu nižšiu životnosť batérie, než je tomu u prístrojov fungujúcich pod starším OS XP.

Ešte nedávno pritom Microsoft proklamoval veľkú energetickú úspornosť tohto systému.

Nedávno vykonaný záťažový test amerického magazínu Laptop ukázal, že výdrž testovaného netbooku (značky Toshiba) klesla až o 2,5 hodiny, bežal namiesto bežne používaného XP na najnovšom systéme Windows 7 od Microsoftu. Životnosť batérie tak klesla takmer o 30 percent. Konkrétne časy sú potom 6:53 s Windows 7 a 9:24 pri XP.

S rovnakým záverom prišiel aj web Tom's Hardware, ktorý svoj test uskutočnil na svetovo najpredávanejšom netbooku Aspire One od Aceru. Pri behu prístroja pod RC (Release Candidate) verziou systému Windows 7 batérie vydržali opäť o 2,5 hodiny menej, ako pri rovnakej prevádzke s Windows XP Service Pack 3. Pri nízkoenergetickom kľudovom stave sa životnosť znížila z 8:28 na 5:54.

Dlhá životnosť batérie je u netbookov jedným z hlavných predajných znakov, aj kvôli ich vysokej prenosnosti. Mnoho výrobcov výrazne upravuje svoje netbooky tak, aby na jedno nabitie vydržali bežať celý pracovný deň alebo dokonca aj dlhšie.

Microsoft pritom už predtým sľúbil, že u laptopov bežiacich so systémom Windows 7 výrazne klesne ich celková spotreba energie, konkrétne hovoril až o 11 % zlepšení oproti systému Vista. To chcel dosiahnuť optimalizáciou spotreby a spoluprácou s hardvérom a tiež vylepšením kernelu, takže procesor by mohol prejsť rýchlejšie do stavu pokoja, ak nie je využívaný, a vo všeobecnosti by tak pracoval oveľa efektívnejšie. Podrobnejšie informácie o proklamovaných energetických výhodách systému Windows 7 nájdete v článku Windows 7 sľubujú výrazne nižšiu spotrebu energie.

Hovorca spoločnosti sa odmietol vyjadriť k nedávnym recenziám a správam, iba poukázal na tzv. biely papier, naposledy aktualizovaný 23. júna 2009, v ktorom Microsoft radí vývojárom ovládačov a hardvérovým inžinierom, ako optimalizovať svoj hardvér a komponenty pre lepšiu výdrž batérie pri behu prístroja pod Windows 7.

Samozrejme, výdrž batérie pod Windows Vista bola vždy všeobecne vnímaná ako horšia ako pri behu pod XP. Aj preto nebolo možné použiť Windows Vista pre netbooky. Microsoft však sľubuje, že zatiaľ čo súčasné netbooky s Windows XP nemusia byť pre Windows 7 optimálne, budúce modely dodávané s predinštalovaným systémom Windows 7 nakoniec budú mať rovnakú alebo dlhšiu životnosť batérie ako tomu bolo v prípade XP.

 

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.