Windows 7 svojím podielom už pokoril Mac OS X

27.11.2009 10:57

Nový operačný systém od Microsoftu minulý týždeň prekonal hranicu päť percent a v súčasnosti tak za sebou necháva aj celkový trhový podiel všetkých verzií Mac OS X od Applu.

Minulú sobotu a nedeľu bol podiel Windows 7 odhadom 5 a 5,14 % zo všetkých počítačov, ktoré boli v tieto dni pripojené k internetu. „Dvojdňový priemer 5,07 % bol tak vyšší ako týždenný priemer 5 % systému Mac OS X v období od 15. do 21. novembra,“ uviedla spoločnosť Net Applications zaoberajúca sa webovou metrikou.

„Môžeme teraz bezpečne povedať, že denný podiel Windows 7 je vyšší ako týždenný podiel systému od Applu,“ hovorí Vince Vizzaccaro, výkonný viceprezident spoločnosti. Podľa neho bude ešte treba zostaviť dennú štatistiku aj Mac OS X, aby sa mohlo porovnanie považovať za spravodlivé. Keby sa totiž porovnávali len týždenné podiely, Windows 7 by so svojimi 4,15 % na Mac OS X nestačil. No Vizzaccaro je skalopevne presvedčený, že celkové pokorenie Mac OS X je len otázkou času. „Vývojová krivka ukazuje, že by k tomu malo dôjsť už veľmi skoro,“ predpovedá.

Za nárastom podielu Windows 7 však budú stáť z veľkej časti pirátske kópie tohto systému, zatiaľ čo Mac OS nepatrí práve medzi „pirátske hity“.

Microsoft si v meranom novembrovom týždni mierne polepšil aj celkovo, z 92,52 % na 92,64 %. „V tomto mesiaci môžeme byť svedkami rastu celkového podielu Windows,“ potvrdil Vizzaccaro. „To však nie je nič zvláštne, keď vidíme, ako Windows tri alebo štyri mesiace zaradom opätovne zvyšuje svoj trhový podiel.“ Na druhej strane však tento rast nie je nijako dynamický.

Posledný mesiac, keď si Microsoft utrhol väčší kus trhového koláča, bol tohtoročný jún, keď si polepšil o 0,21 %. V horizonte posledných dvoch rokov to potom bol marec 2008, keď si pripísal 0,28 %.

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.